Kutya a kertben

Legtöbbünk gyermekkori álma úgy festett, hogy volt rajta ház, kert, virágok és kutya. Esetleg utóbbiból több is. Néhányan állítják: ahol kutya van, ott nem sokáig marad kert. Erre a felvetésre van válaszunk: lehet gyep is és kutya is, de tőled függ mindkettő! A pázsit és a kutya is egyaránt törődést, rendszeres gondozást és időt igényel – de gyorsuló életvitelünk mellett időből jut a legkevesebb, és így általában a kutya előnybe és a fű hátrányba kerülhet. Egy “kutyás gyep” pedig fokozott gondozásigénnyel bír. Az elsődleges kérdés tehát nem az, hogy gyep vagy kutya. Inkább az, hogy van-e időd arra, hogy élőlényekkel vedd magad körül, akik örömet szereznek, gyönyörködtetnek, ha megfelelően bánsz velük, vagy szenvednek és belepusztulnak, ha nem törődsz velük. Dönts tehát felnőtt módjára!

Ha szeretnél kutyust és gyepet is, segítségedre tudunk lenni a legtöbb felmerülő problémára a következő tanácsokkal.

Mi a helyzet az ásással?
A szép gyep egyik látványos megrontója az ásás. Vadászösztönű kutyák esetében nem tehetünk semmit, de a többi kutyafaj nevelhető. Ha egy kutyával kölyökkora óta sokat foglalkozunk, hamar megtanulja, hogy mit szabad és mit nem: ha elkezd ásni, rögtön szóljunk rá, hogy “Nem”!

Hogyan választható szét a kutya és a kert?
A házi kedvencünket lehet tanítani és léteznek fizikailag akadályoztató lehetőségek, valamint gondolkodhatunk a kettő kombinációjában is. Sok türelemmel megtanítható a kutya akár arra is, hogy csak az úton közlekedjen. Ha a kutyát nem tanítjuk, maradnak a kerítések, a látható vagy rejtett villany- és ultrahangos-pásztorok.

Normál villanypásztor. A vezetéket a föld felett vezetik el, így ez nem túl dekoratív, és könnyen sérülő megoldás. 1-2 alkalmi rossz tapasztalat után megtanulja kutyusunk a területhatárt.

Rejtett villanypásztor vagy EB Őr. A vezetéket a föld alatt pár centire kell leásni, körbevéve vele a védendő területeket. A különálló területek között az állat szabadon közlekedhet. Ha a kutya megközelíti a védendő területet, először sípoló hangot hall, minél közelebb megy, annál sűrűbb a sípolás, majd a nyakörv lead egy tanító jellegű elektromos impulzust. A kutyusok nagyjából két hét alatt tanulnak meg a rejtett villanypásztorral együtt élni.

Mi a helyzet a jelölgetéssel?
A területhatáron álló csupasz törzsű növényeket, a trambulin és a hinta lábát a kankutyák jelölni fogják. Ez ellen több megoldás létezik.

Illat pásztor. Ez egy spray, amely a védendő felületet egyben tisztítja is. Gyógynövények keverék illatát árassza nagy dózisban, mely elriasztja, illetve csökkenti a jelölési ingert a macskáknál és kutyáknál egyaránt.

Riasztó kristály. Elbátortalanítja a kisállatokat a virágágyások és a pázsit bepiszkításától, és beltérben a cserepek földjének kikaparásától. Segít megelőzni a terület megjelölését a falakon, a szemetesek környékén, a kerítéseken és a kapukon. A zöld szóró kristályok a környezetben teljesen lebomlanak, de sokáig megtartják hatásukat. Erős citrusillatot bocsátanak ki, ami kellemetlen az állatok számára.

Mik ezek a csúnya foltok a füvön?
Az ivóvízben található nitrát vegyületek rendkívül veszélyesek az emberekre és az állatokra is (tudósok szerint rákkeltő hatásúak). A kutyák esetében a bevitt nitrátoknak járulékos és nagyon kellemetlen hatása, hogy az emelkedett N-tartalom miatt a vizeletük kiégeti a gyepet és károsítja a növényeket. Ez ellen gyakorlatilag semmi sem segített eddig, csak a kutya és a kert elkülönítése. Felfedeztek azonban néhány éve egy különleges, ausztrál paramagnetikus követ, amely természetes úton megtisztítja az ivóvizet ezektől a káros vegyületektől, anélkül, hogy megváltoztatná annak egyéb tulajdonságait.
Vulkanikus kő használata: a kutya vizes táljába helyezett vulkanikus eredetű Dog Rocks leköti a szennyeződéseket a vízből, gyakorlatilag vízszűrőként működik, így a kutya egészségesebb vizet iszik. A használata nagyon egyszerű: a kutya vizes táljába, illetve minden olyan helyre el kell helyezni, ahonnan rendszeresen inni szokott. Mivel a hatás kialakulásához 5 hétre van szükség, így idejében érdemes elkezdeni a megelőzést.