Hőguta tünetei és megelőzése

A hőguta esetében is a legfontosabb a megelőzés!

Ahogy más betegségek, balesetek esetén, itt is a megelőzés a legfontosabb! Jobb elkerülni a bajt!
Sajnos a hőguta leggyakoribb oka még minidig az, hogy a tűző napon parkoló autóban hagyják a kutyát a gazdák, míg beugranak egy boltba, vagy ügyet intézni. Ilyen esetben pár perc is elegendő a tragédiához.

A sétákat igyekezz korán reggelre és estére időzíteni, napközben nem csak a levegő, de az aszfalt is felforrósodik! A testmozgást is ezekre az órákra kell tenni, de ha van lehetőséged, oldd meg úsztatással, vízben való játékkal a mozgatást – nem csak a fárasztás lesz így megoldva, de könnyedén elkerülheted a hőgutát is! Sétákra is vigyél magaddal vizet, hordozható itatótálkát, hogy ez idő alatt is lehetősége legyen inni.

Ha az udvaron tartod kutyádat, fontos, hogy biztosíts neki árnyékos, hűvös helyet és friss vizet! A vizes tálkája lehetőleg olyan legyen, amit nem lehet könnyen felborítani.

Érdemes napközben is vízzel hűsíteni a kutya testét: ez neki is kellemes felfrissülést hoz!

(forrás: https://kutyabarathelyek.hu/images/images/2048x2048/18284590475784e4d91defe.jpg)

A rövid orrú kutyák érzékenyebbek a hőgutára!

Gondolj arra is, hogy egyes kutyafajták, vagy egy-egy tulajdonsággal bíró kutyák hajlamosabbak a hőgutára. A fekete szőr szívja magába a meleget, de a hosszú szőrűek is rosszabbul tűrik a forróságot társaiknál. Ha a szőr megnyírását, rövidítését választod, ne felejtsd el, hogy a bunda védelmez is: ha túl rövidre vágod, kutyád bőre könnyen le fog égni a napon – a nem túl nagy bunda pedig segít szigetelni is.

A “rövid orrú” fajták nagyon nehezen viselik a hőséget: nehezebben lélegeznek, így a lihegéssel sem tudják olyan hatékonyan hűteni magukat, mint társaik. A különböző bulldogokra, a boxerekre, a mopszokra ilyen időben fokozottan oda kell figyelni, de a Shih Tzu-k, a Csau Csau-k, és a Pekingi palotakutyák is rossz hőség-tűrők.

A hőguta tünetei:

Gyors lihegés: A kutyák legfontosabb eszköze szervezetük lehűtésére a lihegés. A megszokott, nyugodt lihegés megváltozása, felgyorsulása, erősödése jelzi: valami nincs rendben! Ez alapján gyanakodhatsz a túlhevülésre, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a túlzott lihegés más baj okozója is lehet!
A nyál megvastagodása.
Vörös nyelv és íny:
 Jól jelzi a dehidratáltságot: ha a kutya ínye, nyelve pirossá válik, adj neki azonnal vizet! A szín változása mellett a nyelv duzzadtsága is jelzi a bajt!
Hányás, hasmenés: akár véres hányás, hasmenés is lehet a tünetek között, erre is figyelj oda!
Szédelgés, koordinálatlan mozgás: Ha a kutya szédeleg, bizonytalanul, billegve jár, akkor nagy a valószínűsége, hogy hőgutát kapott. Gyorsan segítened kell rajta, nehogy elveszítse eszméletét, normalizálni kell a testhőmérsékletét!
A szokásosnál szaporább szívverés.
Tágra nyílt pupillák
Megemelkedett testhőmérséklet: 
A kutya testhőmérséklete 38-39°C. Hőguta esetén ez emelkedik: ha eléri a 41°C-ot, azonnali sürgős cselekvésre van szükség! Ezt a magas testhőmérsékletet már nem képes a szervezet kezelni, agykárosodás és szerv-leállás lehet a következménye.
Eszméletvesztés, kóma.

https://kutyabarathelyek.hu/images/images/2048x2048/19372705165784e4d7b4082.jpg

Folyadékpótlás: elengedhetetlen a hőguta megelőzéséhez és a dehidratáció megszüntetéséhez is.

Hogyan segíthetsz, ha a hőguta tüneteit észleled kutyádon?

A legfontosabb a testhőmérséklet normalizálása, a hűtés! Nem szabad azonban hirtelen, drasztikusan lehűteni kedvenced, hanem csak szép fokozatosan!

Első lépésként vidd hűvös, árnyékos helyre, még jobb, ha egy légkondicionált helységbe tudod vinni!
Fontos, hogy adj neki vizet (de ne jéghideget!), így megszüntetheted a dehidratált állapotot. Ha nem akar inni, ne erőltesd, inkább nedvesítsd a nyelvét, száját!
Hűsítsd a testét is vízzel: fokozatosan vizezd be, törölgesd nedves ruhával vagy szivaccsal a hasát, ágyékát. Nedves törölközőt is tehetsz a fejére, nyakára, vagy a hasára, ez is nagyban segíti a hűtést.
Hőguta esetén elengedhetetlen, hogy állatorvos is lássa! Ha a hűtés hatására jobban lesz, akkor is el kell vinni, hogy szakértő szemek is megvizsgálják, szükség lehet további kezelésre.

(A képeket a https://kutyabaráthelyek.hu oldalról kölcsönöztük.)