Amit az ivartalanításról tudni érdemes…

A rendelői tapasztalatom szerint egyre több dilemmát okoz az IVARTALANÍTÁS a kutyatartók körében, ezért szeretném Veletek megosztani az ezzel kapcsolatos kérdésekre adható válaszokat. Inkább tisztázzuk ezt a kérdéskört, és úgy könnyebben mérlegelni lehet a döntést.

“Beteg lesz a kutyám, ha nem szülhet/fedezhet egyszer?”
“Lelkileg instabil lesz, ha nem ismeri meg az anyaság örömét?”

A tény az, hogy semmilyen átgondolt, biológiai alapja nincs ennek az állításnak. Nem kell, hogy szüljön a kutya, mert nem tudatosul bennük az „anyaság öröme”. Az ösztöneiktől hajtva párzanak és gondozzák kicsinyeiket, majd később ugyanígy, érzelgősség mentesen verik el őket a maguk közeléből. Az ivartalanítás a szaporodási szervrendszerre hat. Megelőzhető vele a későbbi nemkívánatos kölykök születése és azok kényszerű elpusztítása vagy menhelyre kerülése.
Az ivartalanítás egészségmegőrző hatása óriási:
– Az első tüzelés előtt ivartalanított szukákban az emlődaganatok kialakulási esélye 0,5%, a többször ellett szukákban ez több mint 50%.
– A petefészek-és méh eltávolításával ezek daganatos elfajulása megelőzhető.
– Kanok esetében a 10. életév után a prosztata megnagyobbodásra 60-65% esély van. A prosztata ekkor egyrészt daganatosan elfajulhat, más esetben a végbelet nyomja össze, így az állat nem tud üríteni. A herék eltávolításával ezek megelőzhetők.
– „Mellékhatásként” csökken a kóborlási vágy és a szertelen viselkedésből adódó balesetre való hajlam mértéke; a kerítés szétszedése és aláásása megelőzhető; a más kanokkal való agresszivitás mértéke csökken, így kevesebb a sérülés.
Fontos megjegyezni, hogy az ivartalanítás a házőrzési ösztönt nem érinti, mert azt a területvédő, nem pedig a szexuális ösztön irányítja.

“A műtét drága, nem akarok ennyit költeni rá…”

Mihez képest költséges? Minden viszonyítás kérdése. Gondoljunk arra, hogy az évi két alom etetése és felnevelése mennyibe kerül… A kicsinyek gazda-keresése idegőrlő és felesleges időtöltés, vagy az új gazdák keresését célzó hirdetések ára is magas lehet.
Az ivartalanítás ezzel szemben egyszeri költség, egy életre megszabadulunk általa a kölykök etetésének, felnevelésének és elhelyezésének nyűgétől és költségeitől, amelyek ennek többszörösét teszik ki.
Gondoljunk bele: a megelőzhető balesetek, sérülések, daganatos betegségek kezelése során felszámolt összeg ennek sokszorosa lehet, nem beszélve egy esetleges autóbaleset során keletkező kárról. Az utódok felnevelése, oltatása, féregtelenítése legalább nyolchetes korukig ugyancsak pénzbe kerül. Az ivartalanítás díja ezzel szemben egyszeri és egy életre szól! (Jobb nem gondolni arra, hogy előfordulhat,: a megszületett kisállatok nem járnak kiadással…)

“Mikor optimális ivartalanítani?”

Legjobb mindkét nem esetében a 6-7 hónapos kor. A kiskutya gyorsan túl van a műtéten, gyorsabban gyógyul és hamar elfelejti az egészet.
– Kan kutyák esetében a műtét bármely életkorban elvégezhető, DE tudni kell azt, hogy a már kialakult rossz szokásokat az ivartalanítás nem szünteti meg! Ha megszokta és megszerette a csavargást, valószínűleg nem fog lemondani róla. Ezért is javasolt a mielőbbi ivartalanítás, 6 hónapos kor körül.
– Szukáknál az első tüzelés gyakran az első vemhességet is jelenti. Ha ez az eset áll fenn, akkor a párzás utáni 3-4. héten optimális őket ivartalanítani. Erre később is sor kerülhet, de akkor már sokkal jobban megviseli az állat szervezetét.
– Tüzelés alatt, ha van rá mód, nem ivartalanítunk! Törékenyebbek és vérzékenyebbek a szövetek, a kutyus így több vért veszít és a műtét kivitelezése is nehezebb. Ha már tüzel, várjunk addig, amíg véget ér.Lehetőség lehet ilyenkor, hogy az ivarzás első 3 napjában még felfüggeszthető a tüzelés egy injekciós készítménnyel és utána műthető a kutya.

Remélem, hogy a rövid tájékoztatóval segíteni tudtam!

Dr. Fekete Attila, állatorvos