Jártunkban-keltünkben: a toklász

Nyáron sok problémát okoz sétáltatáskor egy gyakran előforduló, sokszor gyomként növekvő növényünk: az egérárpa.

„Mi a toklász, hogy néz ki, mik a tünetei és mit tehetünk ellene?”

A toklász egy általánosan előforduló gyomnövénynek, az egérárpának (Hordeum murinum) a megszáradt, széteső kalásza. Éretlenül zöld színű, ekkor még nem okoz gondot. A már megszáradt, sárgás színű, idős állapotában kemény állagú termés viszont már igen. Különleges, áramvonalas alakja miatt ugyanis mind mélyebbre jut a kutyánk fülébe, orrnyílásába, lábujjai közé vagy más helyekre. Hegyes végével egyre mélyebbre fúródik, emiatt magától nem jön ki és végül már nem is látható, csak az általa okozott egyre súlyosabb tüneteket érzékeljük.

toklász

egérárpa növény + néha lilásra színeződik a kalász + a széteső termés a toklász

„Mik a toklász okozta jellegzetes tünetek?”

A toklász leggyakoribb befúródási helyei és az emiatt okozott problémák a következők:

Ha kedvencünk hevesen elkezdi rázni a fejét, vakarja a fülét vagy esetleg féloldalasan tartja a fejét, akkor erős a gyanú, hogy toklásszal van dolgunk. Fontos, hogy ne húzzuk az időt, forduljunk haladéktalanul állatorvoshoz! A toklász (a fűféle kalásza) akár egy fejrázással is becsúszhat a dobhártyába, ami a halláskárosodás mellett szörnyű fájdalommal is jár.

A toklász szembe, orrba jutásától azonnali, látható tüneteket produkálnak a kutyák. Előbbi esetben az állat erős fájdalmat mutat, hunyorog. Néha ki sem nyitja a szemét, a szem és kötőhártya begyullad, erős váladékozás is felléphet. Szerencsétlen esetben a kutyák felszippanthatják a toklászt, ami az orrjáratba kerülve gyulladást okoz. A tünetek között a hirtelen tüsszögés, az erős prüszkölés, az orrfolyás fordul elő, ami gennyessé és véressé válhat.

A tappancsba, ujjak közé is befúródhat a termés. Ha kutyusunk fájlalja, vagy nyalogatja a mancsát, keressünk rajta nyomokat, ahol beszúródhatott a kalász. Ilyen lehet egy piros pötty, vagy egy gennyes sérülés is – főleg ujjközt. Bár a közhiedelem úgy tartja, hogy a kutyák nyála gyógyító hatással bír, ebben az esetben mégse hagyjuk, hogy nyalogassa a sebet! Ez a folyamatos mechanikai hatás nem hagyja kilökődni a toklászt, ami egyre beljebb jutva hosszú kezelést igénylő gyulladáshoz vezet. Idővel a szőr kihullik, és a gyulladt rész lila színűre színeződhet.

Hajlatokba és hónaljba könnyen befúródhat a kalász, főleg ha azokat ritkán ápoljuk, és emiatt csomós vagy piszkos a szőr. Ennek észrevétele valamivel nehezebb, ezért a májustól októberig terjedő időszakban fokozottan ügyeljünk ebünk ápoltságára és bőre épségére.

A szuka kutyák nemi szervébe vagy környékébe (péranyílás, vagy a péra körüli bőrredő) is befúródhat a toklász, ami jelentős fájdalommal, vérzéssel és gyulladással jár. A tünetek hasonlóak lehetnek a tüzelés és a gennyes méhgyulladás tüneteihez. Ezek: a péra gyakori nyalogatása, véres-gennyes váladékozás, és esetleg a vizelethez is keveredhet vér.

A kan kutyák nemi szerve egy kívül szőrrel, belül nyálkahártyával bélelt zsákban az ún. tasakban helyezkedik el. A tasak nyílásába főleg alacsony, „földszintes” kutyák esetén szokott toklász kerülni. Ilyenkor a kutya erős fájdalmat jelez: nyüszít, tasakját nyalogatja, a tasakból véres-gennyes váladék szivárog.

Ritkán a végbél nyílásába is juthat toklász. Ez főleg akkor fordul elő, ha a kutya a telt bűzmirigyei vagy férgesség miatt a füvön „szánkázik”, vagyis csúszkál a fenekén. Találkoztunk már a bűzmirigy nyílásába fúródott toklásszal is! Ilyenkor a végbélnyílás gyakori nyalogatása, kipirult duzzanata, dörzsölése és véres-gennyes váladékozása tűnhet fel a gazdinak.

toklász

különböző helyekre befúródott toklászok és az általuk okozta gyulladások

„Hogy előzhető meg illetve csökkenthető a sérülés veszélye?”

A legegyszerűbb tanács, hogy kerüljük a toklászos helyeket. Ez gyakran nehezen kivitelezhető…

A másik lehetőség a toklász okozta problémák elkerülésére a gondos ápolás. A hosszabb szőrű kutyákat nyáron (a nagy meleg miatt egyébként is) a lábvégeken, a testnyílások körül, és a fül körül mindenképpen alaposan és rendszeresen le kell nyírni. A rövid szőrbe sokkal nehezebben akad bele a toklász, ha pedig mégis megteszi, könnyebben észrevehető és kivehető. Azonban a rendszeresen nyírt kutyák esetében is javasolt minden séta után alaposan átvizsgálni a testnyílások környékét és a lábvégeket, és a megtalált toklászokat azonnal eltávolítani!

A toklász eltávolítása. A kalász eltávolítása általában bódításban történik, ugyanis a termés mélyre fúródik. A toklász fésűszerű oldalával biztosítja magát, így eltávolítása nehéz. Éber állapotban a kutyának fájdalmat okozhat a művelet, és ha elugrik, az eszközök megsérthetik a bőrét. Az altatással a toklász beljebb hatolása is elkerülhető.

Műtéti eltávolítás.  a bemeneti nyílástól indulva a toklász által kialakított járatot feltárjuk és (remélhetőleg) a toklászt megtaláljuk. Sajnos sok esetben már nem a bőr alatt van a toklász, hanem az inak, idegek mentén “bújik” el, ilyenkor nagyon nehéz fellelni, sokszor többszöri műtétre és/vagy nagyon nagy feltárásra (metszésre) van szükség a megtaláláshoz. Ha későn kerül állatorvoshoz a kutya, a toklász a bőr alatt a képződő váladék hatására elkezdhet bomlani, ilyenkor sokszor már nem lehet egyben megtalálni és kiszedni. Ekkor a toklász által kialakult járat kimosása, fertőtlenítése és antibiotikumos kezelése a megoldás.

Endoszkópos eltávolítás. Az orrüregbe mélyre hatolt toklász eltávolítása legtöbbször merev endoszkóp segítségével történhet. Ennek a területnek a feltárása ugyanis műtétileg nagyon speciális és bonyolult művelet, ezért endoszkópos diagnosztikával kell felmérni a toklász helyét, majd idegentest-fogóval el kell távolítani.

Összefoglalva: bármely testnyílásba vagy bőr alá hatol be a toklász, általában komoly fájdalommal, markáns tünetekkel jár a kutyus számára. Érdemes ezt megelőzni, de ha mégis bekövetkezik a baj: mielőbb állatorvoshoz kell fordulni, hogy minél gyorsabban megszabadítsuk kedvencünket a fájdalmas problémától.

Dr. Fekete Attila, állatorvos